Drage kolege,

Na posljednjoj sjednici odbora Krohema donesena je odluka da će Krohem poduprijeti financijski istraživanje serološkog odgovora hematoloških bolesnika nakon cijepljenja protiv COVID19.
Riječ je o studiji koja će se provoditi u KBC Zagreb, a čiji je glavni cilj studije istražiti da li hematološki bolesnici generiraju serološki odgovor nakon cijepljenja. U tu svrhu bismo svim bolesnicima koje mi cijepimo prije cijepljenja uzeli uzorak kako bismo provjerili da li su prije imali COVID19, te nakon cijepljenja kako bismo procijenili učinak u smislu stvaranja protutijela. Planira se nakon cijepljenja vaditi krv najmanje 14 dana nakon prve doze, te ponovno idealno 10 do 14 dana nakon druge doze. Učinak zaštite cijepljenjem ćemo procjenjivati incidencijom oboljelih u ispitnoj skupini.

U prilogu se nalazi informirani pristanak te plan istraživanja kako biste mogli pribaviti dopusnicu Etičkog povjerenstva.

Svi centri su pozvani sudjelovati. Potrebno je nakon pribavljanja informiranog pristanka poslati uzorak za biokemijske pretrage prije vađenja, nakon prve i nakon druge doze (pri čemu je uzorkovanje prije prve doze opcionalno), te ispuniti test listu s podacima o bolesniku.
Uzorke krvi treba poslati na adresu Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb (sa naznakom za Draganu Šegulja), uzorak krvi treba pratiti formular „za slanje uz epruvetu“.
Test listu molim poslati mailom na adresu nadira.durakovic@mef.hr

Alternativno se pacijenti mogu poslati u Dnevnu bolnicu Zavoda za hematologiju kako bi se ovdje uključili u istraživanje, potpisali informirani pristanak i izvadili krv.

Unaprijed hvala svima na suradnji. Nadamo se da ćemo prikupljanjem podataka o odgovoru bolesnika na cijepljenje dobiti bolji uvid u zaštitu koju naši bolesnici postižu cijepljenjem.

Doc. dr. sc Nadira Duraković

FORMULARE i plan istraživanja preuzmite na stranici sa zaštićenim sadržajima: https://www.krohem.hr/zasticeni-sadrzaji/

Ako nemate lozinku molimo obratiti se na mail: rkufner.krohem@gmail.com