ZAKLADA KROHEM – NATJEČAJ ZA STIPENDIRANJE ŠKOLARINA DOKTORSKIH STUDIJA 2021./2022.

Poštovane kolegice i kolege članovi KROHEM-a,

Zaklada KROHEM-a ponovno raspisuje NATJEČAJ ZA STIPENDIRANJE ŠKOLARINA DOKTORSKIH STUDIJA iz područja biomedicine i zdravstva na medicinskim i drugim srodnim fakultetima u Hrvatskoj za 2021/22. Natječaj se od 27. rujna 2021. nalazi na web stranici Zaklade i na web stranici KROHEM-a od kada i počinje teći rok za prijave koji iznosi 15 dana od dana objave tj. od 27. rujna o.g. . Statut Zaklade i Pravilnik o dodjeli sredstava Zaklade se također nalazi na web stranici Zaklade. Pozivam sve studente doktorskih studija da se natječu.

 

Natječaj i formular za prijavu preuzmite ovdje:

 

Srdačan pozdrav,

Upravitelj Zaklade

Prof.dr.Damir Nemet

Kongres MDS 2021, 23. – 26.9.

Poštovani članovi i dragi suradnici,

16. Međunarodni kongres o mijelodisplastičnom sindromu u Vancouveru, Kanada, održati će se virtualno od 23. do 26.9. 2021. godine.

Predstavnica grupe za mijelodisplastični sindrom na razini KROHEM-a je naša članica prim. dr. sc. Inga Mandac  Smoljanović, KB Merkur.

Više detalja možete saznati na službenim stranicama kongresa:

https://mds.kenes.com/

PREUZMITE program sastanka

Sastanak Radne skupine za benigne bolesti – 17. i 18. rujna 2021.

Poštovani članovi i dragi suradnici,

Sastanak Radne skupine za benigne hematološke bolesti Krohema održati će se u hibridnom obliku 17. i 18. rujna 2021.godine u Opatiji, hotel Admiral. Ukoliko želite prisustvovati sastanku, ljubazno vas molimo da se prijavite putem niže navedene poveznice:

 

Voditelj Radne skupine za benigne hematološke bolesti KroHema

doc. dr. sc. Dražen Pulanić

Predsjednik KroHema

Prof. dr. sc. Igor Aurer

Proljetni sastanak KROHEM-a (6. – 8. svibnja)

Poštovani članovi i dragi suradnici,

program proljetnog sastanka KROHEM-a koji će se održati VIRTUALNO od 6. – 8. svibnja 2021. dostupan je za preuzimanje na našem webu:

Istraživanje serološkog odgovora nakon cijepljenja protiv COVID19

Drage kolege,

Na posljednjoj sjednici odbora Krohema donesena je odluka da će Krohem poduprijeti financijski istraživanje serološkog odgovora hematoloških bolesnika nakon cijepljenja protiv COVID19.
Riječ je o studiji koja će se provoditi u KBC Zagreb, a čiji je glavni cilj studije istražiti da li hematološki bolesnici generiraju serološki odgovor nakon cijepljenja. U tu svrhu bismo svim bolesnicima koje mi cijepimo prije cijepljenja uzeli uzorak kako bismo provjerili da li su prije imali COVID19, te nakon cijepljenja kako bismo procijenili učinak u smislu stvaranja protutijela. Planira se nakon cijepljenja vaditi krv najmanje 14 dana nakon prve doze, te ponovno idealno 10 do 14 dana nakon druge doze. Učinak zaštite cijepljenjem ćemo procjenjivati incidencijom oboljelih u ispitnoj skupini.

U prilogu se nalazi informirani pristanak te plan istraživanja kako biste mogli pribaviti dopusnicu Etičkog povjerenstva.

Svi centri su pozvani sudjelovati. Potrebno je nakon pribavljanja informiranog pristanka poslati uzorak za biokemijske pretrage prije vađenja, nakon prve i nakon druge doze (pri čemu je uzorkovanje prije prve doze opcionalno), te ispuniti test listu s podacima o bolesniku.
Uzorke krvi treba poslati na adresu Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb (sa naznakom za Draganu Šegulja), uzorak krvi treba pratiti formular „za slanje uz epruvetu“.
Test listu molim poslati mailom na adresu nadira.durakovic@mef.hr

Alternativno se pacijenti mogu poslati u Dnevnu bolnicu Zavoda za hematologiju kako bi se ovdje uključili u istraživanje, potpisali informirani pristanak i izvadili krv.

Unaprijed hvala svima na suradnji. Nadamo se da ćemo prikupljanjem podataka o odgovoru bolesnika na cijepljenje dobiti bolji uvid u zaštitu koju naši bolesnici postižu cijepljenjem.

Doc. dr. sc Nadira Duraković

FORMULARE i plan istraživanja preuzmite na stranici sa zaštićenim sadržajima: https://www.krohem.hr/zasticeni-sadrzaji/

Ako nemate lozinku molimo obratiti se na mail: rkufner.krohem@gmail.com

KBC Split – izvedena prva autologna transplantacija krvotvornih matičnih stanica

Krajem veljače 2021. u KBC Split je napravljena prva autologna transplantacija krvotvornih matičnih stanica 62-godišnjoj bolesnici s multiplim mijelomom.

U splitu se o transplantaciji razmišlja više od 20 godina kada je donacijom Udruge leukemije i limfomi nabavljen protočni citometar. Početkom 2008. je na inicijativu tadašnjeg ravnatelja pod vodstvom prof. dr. sc. Borisa Labara osnovan multidisciplinarni tim za provođenje projekta transplantacije te se pristupilo nabavi opreme i uređenju hematološkog odjela. Nakon što su 2011. ispunjeni tehnički i kadrovski uvjeti, uključujući edukaciju osoblja u KBC Zagreb, Ministarstvo zdravstva je izdalo rješenje za početak provođenja transplantacije. Tada su se pojavili tehnički nedostaci u prostoru Odjela za transfuziju, a rješavanje toga problema nije bilo jednostavno kako je u početku izgledalo. Također tijekom godina zahtjevi u pogledu prostora i opreme postajali su sve stroži što je zahtijevalo dodatna sredstva i vrijeme.

Prije nekoliko godina nova uprava KBC Split pristupila je ostvarenju projekta transplantacije uz veći entuzijazam uprave i djelatnika te je obnovljena oprema i ponovno provedena edukacija osoblja hematologije i transfuziologije u KBC Zagreb.

U listopadu 2021. dobiveno je odobrenje za provođenje transplantacije te je prva bolesnica primljena radi prikupljanja matičnih stanica, ali postupak nije proveden zbog infekcije virusom SARS-Cov-19. Nakon toga su tijekom siječnja i veljače dvjema bolesnicama s multiplim mijelomom prikupljene matične stanice, a prvoj od njih napravljena je reinfuzija 23. 2. 2021. Bolesnica je u dobrom stanju otpuštena iz bolnice. Postupci su obavljeni uz konzultacije hematologa i transfuziologa iz KBC Zagreb.

Planiramo provoditi 10-15 transplantacija godišnje, a u ovom trenutku ograničavajući nam je čimbenik postojanje samo 2 sterilne jedinice, koje koristimo i za liječenje drugih hematoloških bolesnika.

5. međunarodni cGvHD Simpozij u Zagrebu

Dragi prijatelji i kolege,

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati vas na 5. međunarodni cGVHD simpozij o koji će se organizirati u Zagrebu od 15. do 16. travnja 2021. godine.

Ovisno o epidemiološkoj situaciji COVID-19, simpozij će biti organiziran uglavnom ili u potpunosti kao virtualni sastanak.

Detalje o sastanku možete pročitati na službenoj stranici:

https://corporate.btravel.pro/hr/gvhd/